de Kruidenkar

Passie voor kruiden

Recepten

Kaasstengels met rozemarijn

Ingrediënten;

20 vellen Bladerdeeg
Oude kaas (geraspt)
Rozemarijn
1 ei
Zeezout

Kwast, bakpapier deegroller, en een bakplaat

Voorbereiding

Verwarm de oven op 220 °c (heteluchtoven) en laat het bladerdeeg ontdooien. Was de Rozemarijn en droog ze vervolgens met een theedoek. Ritsel de 'blaadjes' van de stengel af en hak ze fijn. Klop de ei met een vork in een kommetje. Bekleed de bakplaat met bakpapier.

Leg 6 vellen bladerdeeg op elkaar en rol vervolgens met de deegroller het bladerdeeg uit tot een grote lap van 0.2 cm dik. Snijd de lap in 6 repen en draai die een paar keer rond. Leg ze neer op de bakplaat. Bestrijk de gedraaide repen met het geklopte ei. Bestrooi de repen daarna met de geraspte kaas, rozemarijn en zeezout. herhaal dit tot het bladerdeeg op is. Bak de kaasstengels 17 minuten.
Als u 2 bakplaten gebruikt, kunt u na 12 minuten de bakplaten omwisselen.

Eet smakelijk!

Lavendelkoekjes zelf maken

Ingrediënten;

175 g bloem
75 g rietsuiker
Een snufje zout
125 g boter
2 á 3 el lavendelbloemen (het liefst vers in de bloei)
1 1/2 tl vanille aroma
1 el honing
Verwarm de boter in een magnetron tot het zacht is, let op het mag niet volledig gesmolten zijn.
Voeg de suiker en vanille aroma er aan toe en mix dit tot de suiker zo goed als opgelost is. Als het mengsel afgekoeld is, voeg je de lavendelbloemen, het zout en de bloem toe. Roer het even goed door elkaar en kneed daarna verder met je handen tot er een egaal deeg ontstaat of mix het met deeghaken. Maak van het deeg een rol, verpak het in plasticfolie en laat het ongeveer een halfuurtje opstijven in de koelkast.
Laat de oven voor verwarmen op 160 graden en leg bakpapier op een bakplaat.

Snijd plakjes van de deegrol en verdeel ze ruim over de bakplaat. Bak ze circa 15 minuten tot ze mooi bruin zijn en laat ze vervolgens afkoelen op een rooster.


Vlierbloesem pannenkoeken

Ziet dit er niet lekker uit? Faith bakte voor ons deze vlierbloesempannenkoeken. De vlierbloesems komen uit ons eigen bos.

Ingrediënten :

400 gr bloem
3 eieren
800 ml melk
snufje zout

snufje kaneel
vlierbloesem schermen

Het is een heel simpel recept:

Meng het bloem samen met het zout en kaneel en voeg vervolgens de melk en eieren toe. Mix dit tot een glad beslag, Daarna de bloemetjes (van te voren gewassen) er in, en bakken maar!


Frambozenazijn

Frambozenazijn smaakt o.a. goed bij een bittere wintersalade.

Ingrediënten;

200 gram frambozen

800ml. witte wijnazijn

Doe de azijn in een gesteriliseerde glazen weckpot. Voeg de frambozen toe en laat de weckpot een week op een zonnige plaats trekken. Giet de inhoud door een zeef en vul de flessen. Heb je niet meteen frambozen genoeg, dan vul je de inhoud dagelijks bij. Het is een prachtig gezicht de kleur dagelijks te zien veranderen.



Rode wijnazijn met rozemarijn

Rode wijnazijn met rozemarijn smaakt heerlijk bij o.a. gekookte bietjes, stoofvlees.

Ingrediënten;

1 liter rode wijnazijn

6 takken rozemarijn

1 eetlepel mosterdzaden

1 eetlepel jeneverbessen

1 eetlepel gemengde peperkorrels

Laat de rozemarijntakken 2 dagen drogen. Doe het geheel in een gesteriliseerde weckpot en voeg de ingrediënten toe. Laat de kruiden 2 weken in de azijn trekken. Daarna kun je het door een zeef halen en in een mooie fles doen. Zorg dat de rozemarijntakken niet boven de azijn uit komen om bederf tegen te gaan.



Knoflooksoep met rozemarijn croutons

Chef-kok Rob Gottmer maakte deze soep.


Ingrediënten voor 4 personen

. 3 bollen knoflook ( bij 4 personen zijn 4 bollen knoflook genoeg)

. boter

. oud wit brood of bruin

. 1 ui gesnipperd

. droge witte wijn of sherry

. tijm en rozemarijn

. 1 liter kippenbouillon/groentenbouillon

. peper en zout

. naar wens scheutje room of lepel crème fraîche


Bereiding

. Verwarm een oven op 180 gr hetelucht

. Snijd oud wit of bruinbrood in blokjes van 2 bij 2 cm besprenkel dit met olijfolie en fijngehakte rozemarijn en zeezout, hussel dit goed door en leg ze op een bakplaat voorzien van vetvrij papier en zet dit de laatste 10 min bij de knoflook in de oven zodat ze mooi krokant worden en kleuren

.Snijd een halve tot een hele cm van de top van de knoflookbollen zodat de toppen van de knoflookteentjes afgesneden zijn. Leg de bollen met de opengesneden kant boven in een ovenschaal

. Leg op de knoflook wat tijm en rozemarijn pof de knoflook nu gaar in de oven +_ 45 min zodat hij mooi zacht is

. Snipper de ui en maak de kippenbouillon van een blokje het kan trouwens ook met groentenbouillon

. Als de knoflook klaar is , lepel je met een kleine lepel de knoflookteentjes uit de bol. Verwijder eventueel harde schillen maar neem de tijm en rozemarijn gewoon mee..

. Pureer de knoflookteentjes met een vork

. Fruit ondertussen de gesnipperde ui in olie aan maar hij mag niet kleuren

. Bak vervolgens de knoflookpuree even mee..

. Voeg nu de kippenbouillon of groentenbouillon toe aan de ui en knoflook en eventueel nog extra tijm of rozemarijn

. Giet nu een scheutje sherry of witte wijn in de soep

. Bind de soep nu lichtjes af met aardappelzetmeel

. Laat het geheel nog even 20 min koken. Af en toe even roeren

. Voeg op het laatst of scheutje room of crème fraîche toe en breng op smaak met peper en zout

. Voor het serveren nog door een fijne zeef en eet smakelijk

. Om er een maaltijdsoep van te maken zou je er bijvoorbeeld lekkere bospaddenstoelen in kunnen doen of kleine blokjes gekookte kip , noorse garnalen met bosui


Rozenmarijn is de plant van de maand augustus.

Hieronder het recept voor een lekkere rozemarijn mayonaise. Chef-kok Rob Gottmer maakte het recept voor de Kruidenkar.

Rozemarijn mayonaise;

Ingrediënten

• 2 eidooiers, op kamertemperatuur 
• 2-3 theelepels citroensap / limoensap
• Beetje zout 
• 200 ml olijfolie 
• Witte peper
• 1 eetlepel gehakte rozemarijn
• Paar druppels water om af te slappen

Hoe maak je het?

• Doe de eidooiers, citroensap en zout is een grote glazen schaal 
• Begin met mixen met een garde 
• Begin met het toevoegen van de olie, eerst een aantal druppen totdat dit goed opgenomen is 
• Giet daarna in een mooie kleine straal de helft toe en blijf goed mixen. Te snel toevoegen zorgt ervoor dat het mengsel niet glad wordt. 
• Voeg het restant van de olie toe op een vergelijkbare manier. 
• Voeg de gehakte rozemarijn toe
• Slap eventueel af met wat lauw water 
• Proef de mayonaise, voeg zout en peper toe om op smaak te brengen. 
• Doe de mayonaise in een gesteriliseerde weckpot om goed te bewaren. 
• Houdbaarheid van de mayonaise is maximaal één week.

De rozemarijnsmaak zal nog beter tot zijn recht komen als de rozemarijnmayonaise een dag in de koelkast staat.

Lekker bij gepofte aardappel, gegrilde tomaat, op de hamburger of bij een gebakken vis

De rozemarijn kun je ook vervangen door bijvoorbeeld dragon, tijm, koriander, of basilicum.

Eigenlijk een heel gemakkelijk recept waarbij je eindeloos kan combineren




Chef-kok Rob Gottmer maakte het 2e recept voor de Kruidenkar!

Met de plant van de maand juli; oregano 'Hot & Spicy' zijn heerlijke recepten te bereiden. Hieronder het recept van cajun kruidenmix.



Cajun kruidenmix

Cajun kruidenmix zelf maken is niet alleen lekker maar ook leuk om te doen. Alleen heeft het wel even wat geduld en tijd nodig.

Cajun kruiden zijn super veelzijdig inzetbaar, denk daarbij aan diverse aardappelgerechten zoals frietjes, gebakken aardappelen, wedges maar ook vlees- en visgerechten zijn er mee op smaak te brengen.

Tijdens de BBQ kruid je bijvoorbeeld je kip, varkensvlees, rundvlees en over eigenlijk alle witvis die je gebakken of gegrild hebt. Kortom een heel veelzijdig  kruidenmengsel dat op veel gerechten te gebruiken is .

Ook lekker is een ongebrande notenmix te voorzien van cajun kruiden. Doe in een droge koekenpan diverse noten (cashewnoten, pecannoten, pinda’s, maccadamia) en rooster ze samen met wat cajun kruiden mooi bruin. Heerlijk op een zomerse avond met een koud biertje/wijntje.

Laat je eigen creativiteit er op los en als je het bewaart in een luchtdichte pot is het minimaal een jaar houdbaar.

Alvast eet smakelijk !!!!

 

Ingrediënten

  • 1      theelepel paprika poeder
  • ½     theelepel uien poeder (zie hier onder hoe je dat maakt)
  • ½     theelepel knoflook poeder (zie hier onder hoe je het maakt)
  • ½     theelepel cayennepeper
  • ¼     theelepel gedroogde Amerikaanse bergsteentijm
  • ¼     theelepel gedroogde oregano Hot & Spicy
  • ¼     theelepel gedroogde Basilicum Genovese Gigante
  • ½     theelepel gedroogde kardemom, gemalen
  • ½     theelepel gedroogde komijn
  • ¼     theelepel gedroogde karwij
  • ½     theelepel gemalen witte peper
  • ½     theelepel gemalen zwarte peper
  • 1      theelepel zeezout

Bereiden

  • Neem een vijzel en vul deze met alle kruiden
  • Meng de kruiden eerst en stamp en wrijf de kruiden vervolgens fijn

 

Knoflookpoeder zelf maken:

Pel de tenen van een paar bollen en snijd die in kleine stukjes. Leg ze op bakpapier  in een voorverwarmde oven van +- 80 graden  graden en laat ze een in anderhalf uur  drogen. Schep de knoflooksnippers regelmatig om totdat ze helemaal droog zijn. Dan maal je ze in een blender of met een vijzel  tot poeder. In een luchtdichte pot bewaren, anders verliest het poeder zijn smaak. ¼ theelepel knoflookpoeder is 1 teen knoflook.

Uienpoeder  of uien granulaat zelf maken:

Pel de witte ui en snijd de ui fijn, leg deze dan op bakpapier in de oven en laat ze op een lage temperatuur drogen (ongeveer 80 graden dit kan  kan een paar uur duren). Schep de fijngesneden ui regelmatig om. Haal ze uit de oven als het gedroogd is. Maal ze dan met een blender of stamp de gedroogde ui in een vijzel fijn. Bepaal zelf de grootte van de korrel. Laat het poeder even rusten en doe het in een luchtdichte glazen pot. Uienpoeder heeft een intensieve zoete uiensmaak en geur. Door het drogen van de ui is de scherpte van verse uien verdwenen.


 

Kruiden drogen:

Het drogen van kruiden verschilt van kruid tot kruid. Ik zou zeggen, als de kruiden ritselen en de stelen gemakkelijk breken, kan je de kruiden verder verwerken. Bewaar ze in een glazen luchtdichte pot. Zo kan je de kruiden een jaar lang bewaren. Daarna verliezen hun kracht en smaak . Hier wat voorbeelden om kruiden te drogen in de warme luchtoven. Als je de kruiden op een rooster of op bakblikken legt, dan kan je verschillende lagen boven elkaar in de oven schuiven. Zet de stand niet hoger dan 35 graden anders gaan er teveel waardevolle stoffen verloren. Steek een kurken stop tussen de ovendeur, dan kan het vrijgekomen vocht weg.
Je kan kruiden ook drogen in een kartonnen doos. Leg een stuk keukenrol in de doos, leg de kruiden erin (niet teveel op elkaar) en zet de doos op de verwarming of in een warme veranda. Vergeet niet een keukenhanddoek over de kruiden te leggen zodat er geen stof/vuil bij de kruiden kunnen komen. Droog de kruiden in het donker zodat de kleur mooi blijft en er  blijven voldoende waardevolle stoffen bewaard.




Elke maand kunt u hier 3 nieuwe recepten vinden van de plant van de maand.
De plant van de maand juli is: Oregano Hot & Spicy. Chef-kok Rob Gottmer maakte het eerste recept;

Chimichurri

Chimichurri is een saus en marinade en word gebruikt in de Argentijnse en Uruguayaanse keuken.

Oorsprong van de naam

De naam zou afkomstig zijn van 'Jimmy McCurry', een Ier uit de 19e eeuw die zich inzette voor de Argentijnse onafhankelijkheidsstrijd en die volgens zeggen de eerste was die deze saus zou hebben bereid. Omdat de naam Jimmy McCurry moeilijk was uit te spreken voor de lokale bevolking werd het verbasterd tot 'Chimichurri'.

Ingrediënten

1/3 bos peterselie

7 takjes oregano 'Hot & Spicy'

3 takjes Vietnamese koriander

2 grote stengels kaapse knoflook

1 rode ui

1 rode paprika

1 citroen

1 dl olijfolie

4 el rode wijn azijn

Peper en zout


Bereiding

Hak de kruiden fijn en doe deze in een schaaltje. Snijd vervolgens de rode paprika en rode ui fijn in blokjes en rasp de citroenschil. Voeg deze ingrediënten vervolgens toe aan de kruiden.

( Belangrijk is dat alles zeer fijn geneden wordt, gebruik desnoods een keukenmachine)

Breng het geheel op smaak met de olijfolie, rode wijn azijn, peper en zout. Mix alles goed door elkaar.

Dit gerecht is o.a heerlijk bij een stukje entrecote, biefstuk of rundvlees.





Winterse thee met appel, kaneel en rooibos

Ingrediënten;

1 appel

1 zakje rooibos thee

1 pijpje kaneel

Snijd de appel in kleine stukjes en verwijder het klokhuis. Steek een theelichtje aan zodat de thee lekker warm blijft tijdens het trekken. Giet het water dat net van de kook af is over de appel, het kaneelstokje en de rooibos en laat het geheel zeker 10 minuten trekken. Zeef de thee en doe het terug in de pot.



Pittige pompoensoep met kastanje champignons en gerookte spekjes voor een koude winterdag!


Ingrediënten;

2 kleine biologische pompoenen of 1 grote gewicht ongeveer 1700-1800 gram

1 rode paprika

1 rode peper

2 uien

4 teentjes knoflook

2 grote aardappels

250 gram kastanje champignons

250 gram gerookte spekjes

3 liter water en 3 bouillonblokjes kip of groente

2 laurierbladeren

1 eetlepel verse of gedroogde tijm

1 beker crème fraîche

1 blikje tomatenpuree van 140 gram

paar takjes platte peterselie

zout en peper naar smaak

eventueel 2 dl. witte wijn

roomboter



Verhit de roomboter in de koekenpan en fruit daarin de uien glazig. Voeg tijdens het bakken het spek toe en bak het zachtjes bruin. Als het spek bijna klaar is de champignons toe toevoegen en om en om even meebakken. Laat alles even uitlekken op keukenpapier.
Snijd ondertussen de pompoen in vieren en verwijder de zaden de draden. Snijd de delen daarna in kleinere stukken en voeg deze toe aan de bouillon. Schil de aardappels en snijd deze in stukken en voeg deze toe aan de bouillon toe. Snijd de paprika en pepers in kleine stukjes en voeg deze aan de bouillon toe. Voeg de tomatenpuree, tijm, laurier, zout en peper toe en breng alles aan de kook. Na ongeveer 20-30 min. alles pureren met de staafmixer. Voeg daarna de crème fraîche, de champignons, en het spek toe en garneer het met de platte peterselie. Niet meer laten koken.


Kruidenboter

Nu je in je kruidentuin nog steeds mooie kruiden kunt vinden is het een goed idee om nog een keer kruidenboter te maken en eventueel in te vriezen. Je kunt kruidenboter 3 maanden bewaren in de diepvries. Maak een rolletje van de boter en verpak het in huishoudfolie. De uiteinden van de rol dichtknopen. Hieronder het recept.

Ingrediënten;

1 pakje roomboter

peterselie

duizendblad

wijnruit

bruin mosterdblad

hysop

bieslook

tripmadam

Kreta oregano

mushroom plant ( paddestoelen smaak)

gotu kola ( wortelachtige smaak)

sushni ( nootachtige smaak)

Mexicaanse dragon

Himalaya zout naar smaak

peper naar smaak

1/2 theelepel citroensap

2 teentjes knoflook


Neem van alle kruiden een paar takjes of blaadjes. Van de peterselie en bieslook wat meer. Was de kruiden en droog ze even in een sla centrifuge. Hak ze zorgvuldig zeer klein. Doe de zacht geworden boter in een kom en voeg de kruiden en de klein gehakte knoflook toe. Gebruik de mixer om een mooi gelijkmatig resultaat te krijgen. Voeg nu zout, peper en citroensap toe en roer nog even.



Kervel-crèmesoep met croutons

De winter kervel is zo mooi groen van kleur en heerlijk zacht van smaak. Een mooi moment om soep te maken.

Ingrediënten;

4 koolrabi's

2 aardappelen

2 uien

1 grote prei

2.5 liter water

2 groente bouillon blokjes

1 takje Mexicaanse dragon

1 takje Vietnamese koriander

100 ml. crème fraîche of koksroom

zout en peper naar smaak

snufje nootmuskaat

Schil de koolrabi's af als een appel. Snijd de koolrabi's en de aardappelen in kleine vierkante blokjes. De prei en ui in kleine stukjes snijden. Verwijder de dikke stelen van de kervel en hak de kervel zeer fijn. Roerbak de koolrabi's, aardappelen en de uien even kort in de wok met olijfolie. Giet alles en de helft van de kervel in de pan bij de bouillon. Voeg de dragon en koriander toe. Zet de hittebron lager als de soep kookt en roer af en toe. Na 20-30 min. alles pureren met de staafmixer. De rest van de kervel toevoegen en nogmaals kort pureren. De crème fraîche toevoegen. De soep niet meer laten koken. Afmaken op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

Volkoren croutons

Snijd de korst van de boterhammen. Snijd de boterhammen in kleine vierkante blokjes. Smelt wat roomboter in een koekenpan en bak de blokjes brood er rondom knapperig in.


Recept Glühwein

Nu de herfst is begonnen en het kouder word is het weer tijd voor een glas glühwein.

Ingrediënten;

2 flessen rode wijn b.v. Merlot

schil van 3 sinaasappels ( biologisch)

schil van 2 citroenen

1/2 liter vers geperst sinaasappelsap

1 kaneelstokje

5 delen steranijs

2 laurier bladeren

5 kruidnagelen

1 glaasje cognac

200 gram donkerbruine basterdsuiker of rietsuiker

Meng alle ingrediënten in een diepe pan. Laat het geheel op een temperatuur van 70 tot 80 graden sudderen met de deksel op de pan. Roer het af en toe door tot het goed warm is. Laat het niet koken anders verdampt de alcohol. Laat het zo ruim een half uur tot 3 kwartier opstaan. Zeef het geheel nu 4 keer. Serveer de glühwein in een glazen mok met een schijfje sinaasappel, wat steranijs en een kaneelstokje ter decoratie. Je kunt de wijn nog enkele dagen bewaren.