de Kruidenkar

Passie voor kruiden

De Kruidenkar probeert dagelijks een bericht te plaatsen opFacebook.

Blog

28-05-2017

Nieuw bij de Kruidenkar, vaste planten en heesters!

De Kruidenkar is begonnen met de verkoop van vaste planten. We gaan een mooie, bijzondere vaste planten opbouwen. Naast deze collectie verkopen we ook heesters zoals  b.v.allerlei soorten hortensia's.


29-03-2017

Vlinder- of kuiflavendel, mooie blikvanger op balkon of terras!

Deze meerjarige, niet - winterharde lavendel heeft mooie violetkleurige bloemen . Ze ruiken zoet naar kaneel en kamfer. De kleine struiken groeien goed in potten. Ik heb er 4 gepoot in deze rieten mand.


28-03-2017

Heel veel nieuwe kruiden voor een lekkere soep. Platte peterselie, krulpeterselie, selderij, maggiplant, kervelplant. Verder hebben we ook o.a. dille, bieslook, bonenkruid, laurier enz.


02-06-2016

Ijsplantjes, we hebben ze weer volop!

Ze zijn heerlijk in salades. De Kruidenkar heeft 3 verschillende soorten. Prijs € 1,75.


13-05-2016

1e groep bezoekt de Kruidenkar

De Kruidenkar verzorgt ook rondleidingen waarin veel informatie gegeven word over kruiden en hun toepassingen. Wij serveren koffie/kruidenthee met appeltaart en laten onze gasten water met diverse muntsoorten proeven zolas b.v. ananasmunt. Gisteravond bezocht een groep enthousiaste vrouwen onze kwekerij. Hieronder een impressie.


26-04-2016

Smeerwortel bloeit

De smeerwortel bloeit weer in onze kruidentuin. Voor de verkoop hebben we er genoeg staan. Smeerwortel verdraagt een standplaats van zonnig tot lichte schaduw. Royaal water en voeding geven. Wortels tijdens de rustperiode van april tot oktober uitgraven, bladeren van april tot juli. Smeerwortel is ook een goede bodemverbeteraar.


22-04-2016

Aloe vera, Lily of the desert

De Kruidenkar verkoopt ook aloe vera planten. Een plant met veel geneeskrachtige eigenschappen. De gel uit de stengel kun je gebruiken bij o.a. zonnebrand, lichte brandwonden, insectenbeten en een verouderende huid. Het word ook veel gebruikt in creme's en zeep en er is ook speciaal aloe vera water. In Zuid-Afrika bezocht ik een aloe vera kwekerij en fabriek in de plaats Albertinia waar heel veel producten gemaakt worden van aloe vera. Voor meer informatie kijk op www.aloeferoxafrica.com. Onder 'The aloe miracle' kun je verschillende documenten downloaden. Aloe vera is een meerjarige plant die geen vorst verdraagt en het liefst in de zon/halfschaduw staat. Weinig water en voeding geven.


20-04-2016

Voortuin de Kruidenkar verandert in voorbeeldtuin

Alle vaste planten gaan uit de bordes van de voortuin en kruiden en geurplanten worden aangeplant. Zo kunt u zien hoe de kruiden groeien als ze in de volle grond staan. Er staan witte bordjes bij zodat u kunt zien welk kruid het is. We maken ook een schaduwgedeelte naast het huis waar planten komen die liever in de schaduw staan zoals eeuwiglevenkruid. Ruim 45 verschillende muntplanten kunt u binnenkort zien in de tuin. Op de foto ziet u even een begin. Nol poot de eerste planten waaronder Chinees moxakruid.

15-04-2016

Echinacea rose en wit!

Echinacea purpurea is een plant waar veel vlinders op af komen. De Kruidenkar kweekt ze in rose en wit. Deze meerjarige plant komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika. De bloemen van echinacea zijn ontstekingswerend en stimuleren het afweersysteem. Thee gemaakt van de bloemen helpt bij de afweer tegen verkoudheid. Van de bladeren en de wortels kan een papje gemaakt worden wat op slecht genezende wonden kan worden gedaan.


13-04-2016

Eetbare bloem

Elk seizoen kent eetbare bloemen. Vaak staan ze in je tuin zonder dat je het weet. Op de foto de prachtige bloemen van de kleine maagdenpalm. Heel mooi in salades. De bloemen zijn mooi stevig in tegenstelling tot b.v. viooltjes. Andere eetbare bloemen zijn b.v. maarts viooltje, kleine veldkers, rozemarijn, madeliefjes, slanke sleutelbloem, viooltjes, wasabi, roze winterpostelein, en daslook. Eet smakelijk!


04-04-2016

Zoethoutgras nieuw in ons assortiment

Acorus gramineus 'Licorice' is een groenblijvende grasachtige plant. De bladeren groeien dicht op elkaar in een soort waaier. Het blad is erg lekker in een kruidenthee, in salades, bij desserts, om te wokken (ook de wortelstokjes).


03-04-2016

Valeriaan loopt mooi uit!

Heel veel kruiden lopen al weer mooi uit zoals b.v. valeriaan, maggi en roomse kervel. Op de foto hierboven ziet u valeriaan. Valeriaan is o.a. kalmerend, krampverminderend, stimuleert de spijsvertering, is pijnstillend en bloeddrukverlagend.


28-03-2016

De Kruidenkar beter te vinden!

De Kruidenkar is vanaf nu beter te vinden. Als je dit bord ziet ben je er bijna. De Grote Wetering nog over en direct daarna rechtsaf, de doodlopende weg in naar De Kar 1!


23-03-2016

Wasabi groeit al goed!

Wasabi japonica is een vaste plant die behoort tot de kruisbloemenfamilie. De vers geraspte wortel word in de Japanse keuken gebruikt voor het kruiden van vooral sushi en andere visgerechten. De tot poeder gemalen wortels worden verwerkt tot een lichtgroene saus waarmee men vis en vleesgerechten kruidt. Wasabi komt van nature voor in moerassige gebieden in Japan en op het eiland Sachalin. De standplaats is halfschaduw of schaduw. Wasabi is een scherpe, verwarmende en spijsverteringsbevorderende plant die ook vitamine B6, vitamine C en veel mineralen bevat.


06-02-2016

Daslook

Daslook is al weer een paar weken boven de aarde. De bladeren smaken naar knoflook en kunnen gebruikt worden in soepen en salades. De witte bloemen zijn eetbaar. Daslook bevat veel etherische oliën en waardevolle mineraalzouten. Het reinigt het lichaam en kan o.a. helpen bij hoge bloeddruk en aderverkalking. Daslook kost bij de Kruidenkar € 2,-.


25-02-2016

Aardbeienplanten binnenkort in bloei!

De eerste knopjes zitten er al aan. Hier en daar zie ik al een bloempje. De Kruidenkar heeft 4 verschillende soorten aardbeien. Bosaardbeien, ananasaardbeien. frambozenaardbeien 'Frau Mieze Schindler' en bos- of alpenaardbeien 'Alba'. Nu poten is straks genieten van een lekker beschuitje met aardbeien. Of maak je zelf jam? Alle soorten zijn € 1,50,- per stuk.


22-02-2016

Akebia quinata, een geurende winterharde klimplant

De Kruidenkar gaat de collectie geurplanten uitbreiden. Hieronder een voorbeeld.

De Akebia quinata of klimbes, chocoladerank of schijnaugurk. De bloemen kunnen een lichte vanillegeur afgeven. De mannelijke bloemen zijn lichtrose en kleiner dan de paarse vrouwelijke bloemen. Het is een éénslachtige plant.

In de zomer komen er paarse vruchten aan in de vorm van augurken. Deze kunnen worden gegeten als ze rijp zijn. Ze zijn zoet en je kunt ze op smaak brengen met citroensap. Ik las ergens dat het lekker is om de bittere schil te frituren. Dat gaan we deze zomer zeker proberen!

Tijdens zachte winters zal de Akebia quinata een groot deel van zijn blad behouden. De bladeren zijn dan groen met een paarse gloed. Winterhard - 20 graden. Een prachtige klimplant voor op het terras, voor een schutting of pergola! Verkrijgbaar bij de Kruidenkar.


19-02-2016

Een theetuin maken

Wil je ook graag zelf een theetuin maken? Het kan al in een bak op het balkon, in een mooie sierpot of in een m2 houten tuinbak. Heb je meer ruimte dan kun je natuurlijk de ideale theetuin maken en kruiden drogen zodat je het hele jaar door je eigen kruidenthee hebt.

Hieronder plaats ik een link van de theegids van Permacultuur Nederland.

http://www.permacultuurnederland.org/permacul…/theegids.pdf…


Open dag 2016

28-01-2016

Zaterdag 14 mei houdt de Kruidenkar weer een Open dag van 10.00 - 18.00 uur. Dit jaar met als thema; Proeverij van biologische kruidenhapjes en demonstraties smoothies maken. Zet het vast in je agenda!


23-10-2015

Uitbreiding openingstijden bij de Kruidenkar

Vanaf januari 2016 zijn wij ook op vrijdagagavond geopend tot 21.00 uur. Op vrijdag zijn we dan open vanaf 10.00 -21.00 uur. Maandag t/m donderdag van 10.00-18.00 uur.


Op de foto bulbine frutescens, een prachtige plant uit Zuid-Afrika. De plant bloeit op dit moment prachtig in onze kas. in de stengels zit een geneeskrachtige gel vergelijkbaar met aloë vera. De gel helpt o.a. bij insektenbeten, brandwonden, acne, eczeem, huidinfecties enz.
 

17-10-2015

Het is weer tijd voor Chinese chrysantenthee!

Nu het herfst is gaan de chrysanten weer bloeien. De Kruidenkar verkoopt op dit moment 3 verschillende soorten geneeskrachtige chrysanten uit China. Chrysanthemum morifolium is een goede theechrysant met enkel of gevuld bloemige witte bloemen. De bloemen van de theechrysanten kun je ook goed drogen om er later thee van maken. In de Chinese geneeskunde word chrysantenthee gebruikt om evenwicht en herstel van het lichaam te bevorderen. De chrysantenthee werkt verkoelend op het lichaam en zou o.a. kunnen helpen bij koorts, angina en hoge bloeddruk. Laat de thee kort trekken en gebruik ongeveer 8 bloemen op een liter of naar smaak.


15-10-2015

Biologische zaden van eigen kruiden en geurplanten

Nu we ruim 1 jaar bestaan kunnen we de eerste zaden van onze eigen kruidenplanten al gebruiken. We hebben nu al jasmijn , Roomse kervel, wouw en oesterblad van eigen zaden gezaaid. Deze zaden willen graag een koude periode doormaken voor zij gaan ontkiemen. Andere zaden gaan we nu verzamelen, drogen en sorteren. Begin volgend jaar gaan we deze zaden zaaien. Op de foto zie je ook de laatste kruiden die nog kunnen worden gedroogd.


14-10-2015

Winterklaar maken van de kruiden

We zijn volop bezig om de kruiden goed voor te breiden op de komende winter. De meeste kruiden zijn al bijgeknipt, andere kruiden zoals b.v. salie knip je het beste in het voorjaar terug. Knip tijm niet rigoureus terug maar een stukje en liever niet alles in 1 keer. Ayurveda kruiden en andere niet vorstbestendige planten gaan naar de kas of naar binnen. Buiten gaan bij vorst de klimaatdoeken er over heen. Heb je geen klimaatdoek, dek de kruiden bij vorst dan af met bladeren of stro. Het voordeel van klimaatdoek is dat de kruiden onder een soort iglo komen te staan. 1 laag beschermt tot -3 graden. Vorig jaar hadden we er 3 lagen op liggen. Klimaatdoek is bij de Kruidenkar verkrijgbaar.


09-10-2015

Pelargoniums vorstvrij overwinteren

Pelargoniums overwinteren het liefst op eem lichte plek waar het 7-8 graden is . Snoei ze voor die tijd goed terug en geeft ze niet te veel water en geen mest meer in deze periode. Stekken nemen kan nog steeds, maar gestekt vanaf oktober zullen er pas wortels aankomen in het voorjaar. Bij de Kruidenkar staan ze nu bijna allemaal in de kas. Ze bloeien nog prachtig. Op de foto pelargonium angel 'Royal Ascot'.


16-09-2015

De Kruidenkar viert 1 jarig bestaan!


Op 15 september 2014 opende de Kruidenkar haar deuren. Ik kijk terug op een mooi jaar. De open dagen, het open tuinen weekend en natuurlijk de ontmoetingen met u bij ons op de kwekerij. Er zijn veel plannen voor het 2e jaar. De kookworkshops zullen elke 3 maanden plaatsvinden en de kruiden en geurplanten collectie zal flink uitgebreid worden naar 1000 soorten. In de cadeauwinkel komen er steeds nieuw artikelen bij zoals b.v. 9 verschillende soorten handgemaakte, biologische zepen.


30-08-2015

Jiaogulan, Onsterfelijkheidskruid/Eeuwiglevenkruid, Gynostemma pentaphyllum

De Kruidenkar kweekt dit bijzondere kruid en laat bezoekers gratis een kopje vers gezette Jiaogulan thee proeven! De plant kan als bodembedekker, klimplant of hangplant in een hanging basket gebruikt worden.

De medicinale eigenschappen zoals b.v. kankerremmend, hartversterkend, cholosterol verlagend en de groeiwijze worden in dit You Tube filmpje van Joe Hollis duidelijk weergegeven.

https;//www.youtube.com/watch?v=S5DwcnZ8XYk


19-08-2015

Kruidenkwekerij de Kruidenkar gaat uitbreiden!

De collectie kruiden en geurplanten is te groot geworden voor de achterkant van het huis. Daarom gaat de Kruidenkar nu eerst  de kwekerij uitbreiden naar de voorkant. Het begin is gemaakt met een nieuw hek. De foto's.


Onze Sarplaninac Boris! Tijdens de openingsuren van de Kruidenkar zit Boris in zijn ruime kennel.


14-08-2015

Kruidentuinen van de kruidenkar in volle bloei.

Een kijkje in de kruidentuin van inheemse eetbare planten.


06-08-2015

De Kruidenkar bloemenhoning!

Vanaf week 33 zijn de etiketten klaar en kan de verkoop van honing beginnen. Heerlijke bloemenhoning! Een pot de Kruidenkar bloemenhoning van 450 gram kost € 4,50,-. Uiteraard kunt u binnenkort recepten met bloemenhoning vinden op onze website onder de pagina recepten.


26-07-2015

Ruim 40 nieuwe munt planten in de collectie!

Binnenkort in de verkoop wijnmunt, vijgenmunt, anijsmunt, mandarijnmunt, Japanse munt, Argentijnse munt, eucalyptusmunt enz.

Op de foto hieronder aardbeimunt


16-07-2015

Goudsbloemen drogen

Goudsbloemen/Calendula officinalis staan nu prachtig in bloei. De bladeren en de bloemen zijn eetbaar. Een gemakkelijke manier om ze te drogen is in een nieuwe, ongebruikte, schone kartonnen eieren doos of eiertray. Als de gedroogde bloemen knisperig aanvoelen zijn ze klaar om uit elkaar gehaald te worden en in een pot te doen. Gebruik ze in een heerlijke thee(ontstekingswerend) of maak er zalf van. Bewaar gedroogde kruiden in een donkere pot of in een donkere kast. De Kruidenkar zaait regelmatig nieuwe goudsbloemen zodat er altijd wel planten staan die nog gaan bloeien. Vanaf volgende week zijn nieuwe, ongebruikte, schone eiertrays van 30 stuks verkrijgbaar bij de Kruidenkar.


07-07-2015

Tapijtverbena bloeit zo mooi!

Phyla nodiflora ( Lippia nodiflora) of tapijtverbena. Een kruipende verbena met prachtige, geurende bloempjes. Tapijtverbena is ook een plant met geneeskrachtige eigenschappen. Meer lezen?

http://globalresearchonline.net/journalcontents/v20-1/11.pdf


24-06-2015

Passie voor pelargoniums

Wat zijn ze mooi! De Kruidenkar kweekt nu ruim 40 soorten welriekende pelargoniums en ruim 40 soorten pelargonium species. Hieronder een foto van Islington pepermint.


21-06-2015

Open Tuinen weekend Groei & Bloei!

Wat was het leuk de Open Tuinen dagen! Op beide dagen waren er bezoekers uit binnen en buitenland! Voor meer foto's kijk op de Facebook pagina; Kruidenkwekerij de Kruidenkar.

Zaterdag was het prachtig weer.Zondag regende het helaas veel maar het was goed vertoeven op ons overdekte terras en in de kas. Voor het bezoek was er gelegenheid om gratis verschillende soorten kruidenthee te proeven en een beschuitje met aardbeien uit onze tuin.


15-06-2015

Kruidentuin met inheemse eetbare wilde planten

Deze week gaan we de kruidentuin met inheemse wilde planten aanleggen. De volledige lijst van adderwortel t/m zandblauwtje zal binnenkort op onze website worden geplaatst. Op de foto zie je scharlei.


14-06-2015

Oost-Indische kers

De Oost-Indische kers bloeit. Jonge bladeren en bloemen kunnen worden gebruikt in salades. De knoppen kunnen ingelegd in azijn worden gegeten als kappertjes. Oost-Indische kers bevat veel vitamine C. Geneeskrachtige eigenschappen; stimuleert de eetlust, geneest wonden, is ontstekingremmend omdat het natuurlijke penicilline bevat.10-06-2015

De Kruidenkar in het Nieuws.

Hieronder een artikel over de Kruidenkar in het Voorster Nieuws van deze week23-05-2015

Groei & Bloei - Nationale Tuinweek 13 t/m 20 juni 2015

Zet vast een groen kruis in je agenda voor de Nationale Tuinweek! Er zijn groenactiviteiten door het hele land. www.groei.nl/tuinweek.


19-05-2015

Open dagen worden Nationale Kruidendagen in 2016

Zowel zaterdag als zondag werden onze Open dagen goed bezocht. Er waren bezoekers uit binnen- en buitenland. De Open dagen worden een jaarlijks terugkerend evenement. Samen met mijn dochter Sophie ga ik in 2016 de Nationale Kruidendagen organiseren. Dit evenement zal elk jaar plaatsvinden in het weekend na de Ijsheiligen.


15-05-2015

Kruiden, kruiden en nog eens kruiden voor de Open dagen!

Mijn man Nol en ik hebben hard gewerkt om alles zoveel mogelijk af te krijgen voor de Open dagen. Werkdagen van 4.00 u. tot 22.00 u. waren geen uitzondering. De Open dagen zijn op 16 en 17 mei van 10.00 u. tot 18.00 u. U bent van harte welkom. Wij zorgen voor een hapje en een drankje.


09-05-2015

Uitbreiding kruidentuinen

Het is een flinke klus om de kruidentuinen op tijd af te krijgen voor het Open tuinen weekend op 20 en 21 juni. Volgende week kunnen we beginnen met de beplanting. Op de foto Jeroen van der Liende. Dagje hard werken bij de Kruidenkar.


15-04-2015

Hartjes in de salade

De hartvormige blaadjes van de IJsplant of Aptenia cordiflora smaken prima in salades. Probeer het eens. De Kruidenkar verkoopt 3 verschillende soorten. Er komen prachtige roze of rode bloempjes aan. Verder zijn het mooie planten in hangbakken.


15-04-2015

Geurplanten collectie uitgebreid met ruim 30 soorten welriekende pelargoniums.

De Kruidenkar kweekte al wierook, rozen en cola pelargoniums. Vanaf volgende week word de catalogus bijgewerkt.


13-04-2015

Heerlijk! Water met ananasmunt

Vul een sapkan met water en doe er enkele takjes ananasmunt in van 7-8 cm. lang. Laat de sapkan een halfuurtje staan en je hebt een heerlijk verfrissende drank. Appelmunt en aardbeimunt zijn hiervoor ook erg geschikt.


01-04-2015

De Kruidenkar in het nieuws

http://www.voorsternieuws.nl// userfiles/digitalekrant/PDFS/ VN_week_142015.pdf06-03-2015

Open dagen zaterdag 16 en zondag 17 mei

Op 16 en 17 mei, het weekend na de Ijsheiligen houden wij open dagen. De openingstijden zijn van 10.00 u. tot 18.00 u. U bent van harte welkom om onze kwekerij te komen bekijken.13-02-2015

Tuinbouw relatiedagen in Gorinchem

Gisteren heb ik de tuinbouw relatiedagen bezocht in Gorinchem. Er waren veel nieuwe producten en ontwikkelingen. Ook voor de biologische landbouw. Leuk voor consumenten of chef koks is deze groene wand met kruiden voor binnen. De kruiden krijgen automatisch water. Hoe makkelijk kan het zijn? Er is ook een houten variant voor buiten. Op de beurs was de waterwick- green wall helemaal gevuld met kruiden.10-02-2015

Bijzondere aardbeienrassen

Nieuw bij de Kruidenkar dit jaar zijn aardbeienplanten! Ananas-aardbei, framboos-aardbei, bosaardbei. De ananas-aardbei is niet genetisch gemanipuleerd zoals veel mensen denken maar 100 procent natuurlijk. Vroeger waren alle aardbeien in Zuid-Amerika wit en in Noord-Amerika rood. De eerste kruisbestuiving tussen beide rassen vond plaats in een botanische tuin in Europa. Zo ontstond een witte aardbei met rode zaden. Vanaf maart kunnen aardbeienplanten gepoot worden in de tuin. Op de foto ananas-aardbeienplantjes.


31-01-2015

Verfkruiden en verfplanten

Voor het plantaardig verven van wol, garens en stoffen kweken wij ruim 30 verschillende verfkruiden en verfplanten. Natuurlijke verfstoffen zijn mooi en zacht van kleur. Enkele voorbeelden van verfkruiden zijn; wilde agrimoni, berendruif, Canadese bloedwortel, boerenwormkruid, grote brandnetel, calendula, citroenkruid, duizendblad, gewone duivenkervel, guldenroede, valse hennep, indigostruik, gele of verfkamille, karmozijnbes, meekrap, roomse kervel, St. Janskruid, gewone ossetong, smeerwortel, tormentil, wede, echte walstro, wolfspoot, wouw enz.

Op de foto ziet u een voorbeeld van een verfplant, de karmozijnbes. De bessen zien er lekker uit maar de bovengrondse delen van de plant moeten niet rauw worden gegeten. Ze zijn een beetje giftig. Thee van de bladeren helpen o.a. bij huidontstekingen en reuma. Karmozijnbes wordt gebruikt in de fythotherapie en homeopathie.06-01-2015

Duizendknoop / Polygonum capitatum

In de kas bloeit de duizendknoop nog prachtig. De bloemen zijn rose en vormen met heel veel kleine bloempjes net een echte knoop. Duizendknoop is een medicinale plant die geliefd is bij bijen en heeft antibacteriële eigenschappen.  Er kan o.a. thee van gemaakt worden voor nier - of blaasproblemen.


Het is een mooie kruipplant en duizendknoop staat prachtig in hanging baskets. Duizendknoop bloeit de hele zomer tot ver in het najaar. Oorspronkelijk is de plant afkomstig uit de Himalaya.


27-12-2014

Wildcrafting

Wildcrafting is in het wild verzamelen van medicinale en eetbare planten. Een nieuwe trend. Vanmorgen een wandeling gemaakt in Klarenbeek. Ons huis ligt aan een mooie wandelroute. Het grenspalen pad. Deze 8 km. lange wandelroute voert langs oude 18e eeuwse grenspalen. Voor ons huis staat ook zo'n oude grenspaal. Verrassend wat je op een mooie winterse wandeling nog kunt vinden voor een salade.

De totale oogst; bladeren van rode klaver, bladeren van paardenbloem, bladeren van smalle weegbree, bladeren van duizendblad, bladeren van kleine veldkers, bladeren van hondsdraf, bladeren van grote engelwortel.


Voor meer foto's van de oogst zie mijn Facebook pagina. Ga niet wildcrafting langs drukke wegen maar loop lekker langs de sloten van weilanden of op andere mooie plekken. Pluk alleen wat je echt herkent. De natuur heeft ook giftige planten!


22-12-2014

Reinig en ontzuur je lichaam met kruidenthee

Op de foto zie je links de lindebloesem- en rechts de brandnetelthee.

Nu de feestdagen er aan komen met lekker eten en drinken maken velen zich alweer zorgen om hun gewicht. Dat hoef niet als je op een aantal dingen let. Eet gewoon met het kerstdiner mee en geniet van elkaar en het eten. Neem ook gewoon een lekker drankje. De dagen er voor en er na kun je vast minder zwarte thee, koffie en alcohol nemen en in plaats daarvan mineraalwater zonder koolzuur (op kamer temperatuur) en kruidenthee drinken zoals; 

Brandnetel (bloedzuiverend, ontwaterend)

Citroenmelisse (rustgevend, versterkt hart en zenuwen)

Duizendblad (goed voor darm en lever)

Heermoes (stimuleert de nieren, versterkt de blaas)

Honingklaver (stimuleert de lymfe, rustgevend)

Lindebloesem (reguleert de waterhuishouding, bevordert de uitscheiding)

Rozemarijn (opwekkend, bevordert de doorbloeding, bij te lage bloeddruk)

Salie (reinigt het slijmvlies, gaat ontstekingen tegen)  

Venkel (desinfecteert de darm, gaat winderigheid en krampen tegen)

Zilverschoon (ontspant verkrampte spieren, stimuleert de nieren)

Gebruik een bepaalde kruidenthee niet langer dan 5-6 weken en wissel dan. Neem niet meer dan 3 koppen per dag van dezelfde thee en laat voor deze kuur de thee per kop niet langer dan 2 minuten trekken.

Moet je veel afvallen probeer dan het zuur base dieet eens. Probeer het langzaam op te bouwen. Eerst het drinken van kruidenthee proberen. Pas daarna langzaam je voeding aan zodat in elke maaltijd het base leverend voedsel in de meerderheid is . Op het internet kun je meer vinden over het zuur base dieet. Wil je meer lezen over het dieet, deze gezonde manier van leven en andere kijk op koken kan ik je deze boeken van Dr. Erich Rauch aanbevelen;

- De Mayr- darmreinigingskuur en daarna gezonder leven

- De bloed en lichaamsvocht- reiniger

Er zijn ook speciale kookboeken over het zuur base dieet verkrijgbaar.

Met het milde zuiveringsdieet viel ik in totaal 15 kilo af in 2014 en de kilo's komen er niet meer bij.

Dit dieet is niet geschikt tijdens de zwangerschap.

 

04-12-2014

Vorstvrij houden van de kas bij dit koude weer!

In de kas staat nu een ouderwetse kolenkachel, een jukebox model. Er kan ook hout in gestookt worden. Om er zeker van te zijn dat de kachel niet uit gaat gebruiken we voor de nacht kolen. Bij het plaatsen van de kachel sneuvelde toch nog een ruitje. Dat word volgende week als het weer iets warmer word gemaakt. De andere kruiden die buiten blijven staan nu onder een laagje klimaatdoek. 1 laag beschermt ze tegen 3 graden vorst. Er komen in elk geval 3 lagen op. Hopelijk word het niet veel kouder...

 


28-11-2014

Passie voor kruiden!

Vanuit Noordeinde, Den Haag kreeg ik deze mooie foto opgestuurd. In een sfeervol hoekje van het appartement staat een leuk tafeltje waar verschillende culinaire kruiden op geplaatst zijn. Veel kruiden zijn prima kamerplanten. Ook hoeven ze niet allemaal dichtbij het raam te staan. Handig binnen handbereik van de keuken. Daarnaast ook een leuk idee om van een snoeren haspel een bijzettafel voor kruiden te maken!


27-11-2014

Nangking chrysanten / Chrysanthemum nangkingense / Ju-hua-nao

De Chinese chrysanten in onze collectie bloeien echt prachtig. De bloemen en de jonge bladeren zijn eetbaar. De aromatische, frisse smaak van de bladeren passen goed in salades.


25-11-2014

De Kas

De bouw van de kas is klaar. De stellingen in de kas zijn nu bijna opgebouwd. De kruiden en geurplanten die niet winterhard zijn kunnen hier overwinteren.


23-11-2014

Kruiden invriezen

Kruiden invriezen is een goed alternatief voor kruiden drogen. Soms houd je een restje over of wil je een voorraadje voor de winter opbouwen. Hieronder laat ik zien hoe het ook kan. Invriezen in olijfolie. In dit ijsblokjes bakje zie van links naar rechts;

venkel, bruine mosterd, oregano, Franse tijm, echte marjolein

peterselie, bruine mosterd, salie, oregano, rozemarijn, echte marjolein

knoflook bieslook, bruine mosterd, salie, oregano, rozemarijn, zilvertijm

 

19-10-2014

Chinese thee chrysanten

Chrysanten op de vaas? Dat kan natuurlijk, maar wat denkt u van een kopje thee met chrysanten bloemen? Eerst even uitleggen hoe je een kop kruidenthee zet.

Kook het theewater tot 100 graden. Laat het dan afkoelen tot 85 graden. Giet het water nu in een glazen theepot. Doe de kruiden erbij en laat het geheel rustig trekken. Hoe lang de thee moet trekken is afhankelijk van het kruid dat gebruikt word. 

Recept Chinese chrysanten thee;

Kook het water tot 100 graden. Laat het dan afkoelen tot 85 graden. Giet het water op en voeg de bloemen toe. Ik gebruikte 14 bloemen van de Ju Hua of Chinese thee chrysant gevuld bloeiend en dat bleek genoeg voor een pot thee. Laat de thee ongeveer 10 minuten trekken, zeef de bloemen eruit en geniet van een heerlijk kopje chrysanten thee. De smaak is fris, je proeft echt chrysant tonen. 

 

 

 

 

 

13-10-2014

Gedroogde kruiden 

Deze zomer heb ik weer een heleboel verschillende soorten kruiden gedroogd. Op onderstaande foto's laat ik er een paar zien; heermoes, guldenroede, lavendel, kamille, goudsbloem en citroen verbena.    

 

 

 

29-9-2014

Facebook 

Kruidenkwekerij de Kruidenkar is nu ook te volgen op Facebook!